08.12.2020Møde & Event News

Digitale værktøjer kan redde kulturevents fra corona aflysninger

Event-udviklingsbureau opfordrer til at lade sig inspirere af tyske løsninger.

Der er håb forude for eksempelvis sportsarrangementer, festivaler og attraktioner. Men det kræver handling fra både arrangører og politikere, lyder opfordringen fra Walter Ariesen, der er export director hos det digitale udviklingsbureau, Venue Manager.

Hvis arrangørerne tør tage skeen i egen hånd og generelt har en mere konstruktiv og optimistisk tilgang til problemstillingerne i kulturverdenen, er der konkrete redskaber, som muliggør de fleste typer af arrangementer. Men det kræver planlægning i god tid - gerne nu - hvis flere events i 2021 skal reddes.

”COVID-19-restriktionerne sætter utvivlsomt en række begrænsninger. Men sagen er den, at mange af udfordringerne faktisk kan løses med grundig planlægning og de rette digitale løsninger,” vurderer Walter Ariesen.

Som eksempel peger han på festivaler og fodboldkampe, som i en COVID-19-tid kræver grundig registrering og stort overblik, idet arrangørerne hele tiden må vide, hvem der opholder sig hvor og inddele folkemængderne i mindre grupper:

”Det er ikke nogen uoverkommelig opgave at inddele og holde styr på menneskemængder og personoplysninger. Det kan it-løsninger hjælpe med. Men det kræver, at arrangørerne er indstillet på at inddrage nogle nye digitale værktøjer og i god tid planlægger et gennemtænkt setup med de rette hensyn. Det har vi blandt andet set ske med stor succes i Tyskland.”

Inspiration fra Tyskland 
I Tyskland sadlede arrangører hurtigt om allerede kort tid efter, COVID-19-restriktionerne blev sat i kraft i foråret. Eventagenturet Fünfdrei var blandt dem, der efter få uger var klar med nye streamingplatforme. I juli lykkedes det eksempelvis at afholde den såkaldte BonnLive Kulturgarten i samarbejde med leverandører og artister:

”Til BonnLive Kulturgarten afholdt vi i alt cirka 70 arrangementer – eksempelvis koncerter og foredrag – og modtog mere end 46.000 besøgende fra maj til september, hvor det stod på,” fortæller Simon Reininger, der er CEO hos Fünfdrei Eventagentur.

Ifølge Simon Reininger krævede det et nøje overvejet setup.. Eksempelvis var pladserne til koncerterne inddelt i mange små zoner med de nødvendige pladskrav, så kun ti eller fire personer kunne opholde sig i samme zone. Ved hjælp af digitale løsninger kunne besøgende hurtigt og nemt bestille og få serveret mad og drikkevarer i de forskellige zoner, hvor de skulle forblive siddende. Desuden var pladsen indrettet med ensrettede stier, så folk uden problemer kunne gå på toilet.

”Vi har efterfølgende ingen meldinger fået om problemer med smittespredning. Modellen har selvfølgelig krævet, at artister og leverandører var indstillet på lavere omsætning end normalt, fordi færre kunne samles, men her har vi mødt meget stor velvillighed til at samarbejde indenfor de mulige rammer”, tilføjer Simon Reininger.

Klare politiske udmeldinger vil gøre livet lettere 
For at kunne tage højde for de mange begrænsninger, som COVID-19 har medført, er det ifølge Walter Ariesen hos Venue Manager helt afgørende, at der fra politisk side meldes klart ud og forventningsafstemmes med branchen:

”Hvis du som arrangør overvejer, om du skal lægge en plan B og C for afholdelse af fremtidige events, så er det en meget stor fordel, hvis du kender vilkårene for at gennemføre festlighederne – nemlig hvilke omstændigheder, der udløser hvilke skærpelser. Et sådan overblik har man lavet i Finland, og det må også kunne lade sig gøre i Danmark, hvis politikerne vel at mærke tager problemerne alvorligt,” lyder det afsluttende.

Fünfdrei Eventagentur har siden 2008 stået i spidsen for planlægning og eksekvering af events. Det gælder både events med mindre rammer, medarbejder- og virksomhedsarrangementer samt offentlige arrangementer med tusindvis af besøgende, hvor kreative koncepter skal forenes med professionel eksekvering.

Læs mere om Fünfdrei Eventagentur


?