12.11.2018Møde & Event News

Pris til historisk madhus

Køkkenet på et dansk museum prises for at formidle dansk madhistorie og for at skabe en 6000 m2 stor have med bevaringsværdige landbrugsplanter.

De historiske køkkener i Madens Hus på Det Grønne Museum er en madoplevelse, som det er værd at rejse langt efter. Det mener i hvert fald verdens førende myndighed inden for madturisme, som for nylig tildelte museet i Auning en pris ved Food Trekking Awards 2018 i London. De øvrige præmierede konkurrenter kom fra hhv. Singapore, Jamaica og USA.

Prisen, som har titlen "Best conversion of historic building as a food lover attraction" (Bedste konvertering af en historisk bygning som madelsker-attraktion, red.) fik museet blandt andet for sin formidling af madens kulturhistorie. Det sker bl.a. ved, at gæster og gæstekokke arbejder i historiske køkkener med autentisk teknologi og redskaber. Ideen til konceptet opstod, da forfatterne bag TV2´s populære serie ‘Badehotellet’ tog kontakt til museet for at få ideer til, hvilke menuer og hvilke råvarer man brugte i slutningen af 1920’erne.

"Vi er utroligt stolte og glade for at modtage prisen. Det er et kæmpe skulderklap til alle de folk, der har knoklet stenhårdt for at få Madens Hus og arbejdet med at formidle vores madhistorie og den levende kulturarv (bevaringsværdige planter og husdyr, red.) til at lykkes," siger Anne Bjerrekær, der er direktør for Det Grønne Museum.

Ros fra kulturministeren

Danmarks kulturminister Mette Bock (LA) kalder den internationale anerkendelse til Det Grønne Museum en fjer i hatten. "Museets stærke profil i formidlingen af vores fødevarer og udviklingen af madkultur gennem tiderne er et resultat af et kontinuerligt arbejde gennem mange år. Det arbejde har fået endnu en dimension efter fusionen af Dansk Landbrugsmuseum og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i 2017, hvor maden fra jagten også er kommet med. Jeg synes, at det er godt gået af Det Grønne Museum, og det har de også opdaget uden for Danmarks grænser," siger Mette Bock om prisen.

Mad med fortid, nutid og fremtid

En ting er, at Madens Hus rummer historiske køkkener, hvorfra der skues tilbage i tiden. Men projektet arbejder også med fremtidens fødevareudvikling og dansk gastronomi. Blandt efterårets aktiviteter er blandt andet gennemførelsen af en række kokkerefugier, hvor topkokke kan bruge Madens Hus og den tilhørende 6000 m store landbrugbotaniske have (foto), hvor museet dyrker de bevaringsværdige planter, som en del af arbejdet med den levende kulturarv.

Faciliteterne bruges også til undervisning af restaurantskolerne - herunder Hotel- og Restaurantskolen i København, Randers og Silkeborg - og Det Grønne Museum samarbejder allerede i dag med store fødevarevirksomheder som ARLA, Danish Crown og aktører som Agro Business Park. Ligeledes bruger flere mindre fødevarevirksomheder museets kompetencer til at udvikle nye produktlinjer. Dette arbejde sker i regi af Region Midtjyllands initiativ "Engage Food".

Se mere om Madens Hus på Det grønne museum


?